DSC_0078-01.jpeg

Hei, velkommen!

Her inne er nerdefaktoren høy, selvironien på topp og garderoben full av Disney - hang around why don’t yah?

3 Gode grunner til at Håsblås er Galtvorts beste hus!

3 Gode grunner til at Håsblås er Galtvorts beste hus!

In many many ways, Hufflepuff is my favorite house.
— J.K Rowling

Hufflepuff er det kjipeste av alle Hogwarts hus, sier du? 

Det er der du tar feil! 

Ved mindre du med “kjipeste” mente å si “beste” - for da kan vi begynne å snakke, nemlig. 

Som du kanskje skjønner så er jeg det Cappelen Damm har valgt å oversette til “Håsblåsing”, og etter en god mengde soul searching og littegranne YouTube binging - er jeg pokkern meg stolt av det, au!

If you couldn´t tell…

Uttafor_boksen_Hufflepuff_tshirt.jpg

Hvis du nå mot formodning ikke henger med i det hele tatt, så syns jeg du skal pelle deg til ditt nærmeste bibliotek og plukke opp/umiddelbart begynne å lese; Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, tett etterfulgt av de seks andre bøkene som til sammen utgjør rundt 78% av min barndom - og historiens desidert mest fantastiske bokserie!  

As per usual (som med alt annet nerde-relatert jeg er sykelig opptatt av) så klarer jeg faktisk ikke å beskrive med ord hvor fenomenalt viktig Harry Potter bøkene har vært for meg. Ikke bare som barn, men også som den godt voksne 27 åringen vi nå alle er enige om at jeg har blitt. Harry Potter har vært min spesielle kompis siden jeg var 9 år gammel - og siden jeg så den første filmen for nå nesten 18 år siden har jeg lest bøkene og sett filmene igjen og igjen nesten religiøst så godt som hvert eneste år

Derfor kommer jeg til å fortsette å grine som en 3-åring hver gang Snape dør, hver gang Harry kaller sønnen sin Albus Severus Potter og hver gang Dumbledore spør Snape om han har elsket Lily gjennom alle disse årene. 

Always

Så ja, Severus Snape vil nok alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. 

Som alle andre mørke, barske og mystiske menn som er harde på utsiden, men bløte små kattunger på innsiden. 

(( I’m looking at you Billy Hardgrove ))

Og fordi verden er fylt av Pott-heads (mehe) som meg, som alle brukte barndommen på å stirre lengselsfullt ut av vinduet, ventende på at Hedwig skulle komme flyvende med et Hogwarts Admissions Letter, så finnes det nå tester man kan ta for å finne ut hvilket hus man ville blitt plassert i HVIS ikke gamle senile Dumbledore hadde glemt deg bort og overlatt deg til å vokse opp blant Gompene...

Av disse kvantasillioner av testene som florerer på Internett finnes det bare èn som gjelder, èn som holder den ubestridte sannhet, og som er satt sammen av J.K Rowling herself!  


The Wizarding World of Pottermore


En åpenbaring for oss som nekter å innse at eventyret er over.
Og ikke kom her med Fantastic Beasts og The Cursed Child, og si at det er det samme - FOR DET ER DET IKKE.

Det er noe forbanna møkk. Det er det det er.

Sincerely an Angry fan.

Pottermore er en nettside som ble designet av J.K Rowling, og som er stappfull av Harry Potter nytt; som artikler, nyheter, quizer og ikke minst the Goddamn Sorting Hat

I egen høye person! 

Å lage meg en bruker på Pottermore, for så å gå gjennom alle testene som sorteringen, hvilket dyr som er min Patronus og ikke minst hvordan tryllestaven min er satt sammen, er kanskje noe av det mest magiske jeg har opplevd siden jeg var i Universal Studios, gikk gråtende gjennom porten til Hogsmeade, og så silhuetten av Galtvort i det fjerne! 

Ja, min favorittkarakter er Cedric Diggory. Come at me bro.

Det er noe skummelt tilfredsstillende med å bli kategorisert - å finne ut at; hei, her hører jeg hjemme!
Kanskje er det litt ekstra tilfredsstillende for meg som så og si er besatt av personlighetstester og tar absolutt alle jeg kommer over... Og det er jo egentlig det det vil si å bli plassert i et av de 4 husene også; 4 hus som representerer ulike styrker og egenskaper.  


Hvilket hus tilhører du? Ta testen på Pottermore her og vis stolt frem huset ditt!

Del hva du ble med meg her

Er du er djerv Gryffindor, en kvikk Ravenclaw, en målbevisst Slytherin eller en moralsk og hardtarbeidende Hufflepuff?


Om Hufflepuff sier the Sorting Hat følgende;

“You might belong in Hufflepuff, 

Where they are just and loyal, 

Those patient Hufflepuffs are true 

And unafraid of toil.”  


Det er jo absolutt ikke noe galt i det - Håsblåsingene er rettferdige, lojale, modige og hardtarbeidende!

Så hvorfor i svarteste natta er det liksom universell enighet om at Hufflepuff er tidenes kjipeste hus å bli plassert i?! 

Det stopper her, folkens! 

Jeg skal jaggu ta det på min kappe (hehe) å forklare akkurat hvorfor det ikke er noen som helst skam i å bli plassert i Hufflepuff, og nettopp hvorfor verden trenger flere av oss med kvalitetene til å bli en sabla god Håsblåsing! 

Det skal ikke stikkes under en stol at da jeg selv ble plassert i Hufflepuff tok det en stund før jeg turte å fortelle det til noen... Ærlighet folkens, en av Hufflepuffs sterkeste egenskaper.

Jeg ble megaskuffa! Jeg har jo egentlig alltid sett på meg selv som en Ravnkloing, så det var jo et lite slag i selvbildet, det. Jeg er åpenbart ikke smart nok. Og det er helt greit det, jada. Gjøkke meg no. Hvem trenger vel intellekt? 

I got street smarts, y’all! 

Hufflepuff har dessuten et rykte på seg for å være det huset de som ikke nødvendigvis utpreger seg noe særlig - de som ikke er spesielt heltemodige, ambisiøse eller er er medlemmer av mensa-klubben - blir stua vekk

Til skam og avsky!

Gjennom ekstensiv research har jeg skjønt at jeg kan legge mye av skylda på Helga Hufflepuff for å ha gitt oss et så bedritent rykte, for mens de andre grunnleggerne beskriver sine elever på denne måten; 

Salazar Slytherin: We’ll teach just those whose ancestry’s purest

Rowena Ravenclaw: We’ll teach those whose intelligence is surest 

Godric Gryffindor: We'll teach all those with brave deeds to their name

Så sier Helga; I’ll teach the lot and treat them just the same

...

Unnskyld meg. 

The lot”? 

Hva er det for en rævva måte å selge inn sitt eget hus på?!  

“Jeg skal ta det som blir til overs jeg. Alt rasket som ikke passer inn noe annet jævla sted.” 

Makan til kjærring. 

Ikke at Draco Malfoy gjør saken noe bedre heller. I Sorcerer’s Stone klarer den snørrhovne lille drittungen å lire av seg følgende rett før de går inn for å bli plassert av The Sorting Hat; 

“Well, no one really knows until they get there, do they, but I know I’ll be in Slytherin, all our family have been - imagine being in Hufflepuff, I think I’d leave, wouldn’t you?” 

Ass-wipe. 

Sannheten er at verden trenger flere Håsblåsinger - lojale, gode og tålmodige mennesker og som alltid gjør det riktige, ja, just because

Unafraid of toil

Problemet er at, i motsetning til heltemot, ambisjon og kløkt, så blir ikke Håsblås-kvaliteter sett på som like, tja, beundringsverdige. Tålmodighet, ærlighet og lojalitet er definitivt awesome egenskaper å ha - men er liksom ikke like imponerende som en fryktløs handling. 

Av en eller annen merkelig grunn. 

Så hva er det egentlig med Hufflepuff House som gjør det til J.K Rowling sitt favoritthus (in many many ways)? 

  1. Håsblåsinger gjør det som er riktig - med eller uten applaus.

La oss nå - nerdene som fikk Harry Potter and the Deathly Hallows av pappaene sine på morgenkvisten den dagen boka kom ut, og leste den i ett jafs med kun èn pause for å bråtisse i hui og hast - minnes The Battle of Hogwarts. 

I stedet for å flykte da He-Who-Must-Not-Be-Named angriper Galtvort, velger mange å bli igjen for å slåss.

Who, do you ask? 

Gryffindors, selvfølgelig - men også Hufflepuffs!

Og i motsetning til Gryffindor-elevene blir de igjen ikke for heder og ære - viss heroiske dåder skal nedskrives i historiebøkene, men fordi det er det riktige å gjøre. Hufflepuffs gjør gode gjerninger uten å forvente noe tilbake, rett og slett fordi det er riktig. 

You’re welcome world. 

2. Historiens beste “fictional characters” er Hufflepuffs! 

Som selvproklamert nerd med en tilspisset nisje innen Fantasy (lukter jeg en doktorgrad i det fjerne?), er jeg sikker på at hvis jeg hadde samlet alle figurene jeg har reservert en helt spesiell plass for i hjertet mitt, så vil det nok vise seg at rundt 95% av disse er Hufflepuffs. 

Og jeg nevner i fleng. 

Samwise Gamgee; Kanskje den eneste (fiksjonelle) mannen som har gjort seg fortjent til en egen suite, med jacuzzi, gratis minibar og himmelseng, i mitt nerde-hjertes aller største kammer. 

Sam er hardtarbeidende, modig og lojal, og Frodo ville aldri (jeg gjentar; ALDRI om en milliard år!) kommet seg til toppen av Mount Doom uten hans hjelp. Sam har virkelig alt som skal til for å bli en fantastisk Håsblåsing - mot, optimisme og en hel ryggsekk full av ståpåvilje.

Faktisk vil jeg nesten si at hobbiter generelt er Tolkien-universets Håsblåsinger; med en forkjærlighet for mat og alt som er hjemmekoselig og trygt. Hufflepuff har jo tross alt oppholdsrom i nærheten av Galtvorts kjøkken… 

Clearly a people after my own heart. 

Game of Thrones er forresten også stappfull av godhjerta Håsblåsinger! 

Samwell Tarly, som åpenbart er fantastisk smart og lever og ånder for bøker, men allikevel skiller han seg fra en vanlig Maester ved å sette gode gjerninger over intellekt og kunnskap. Brienne of Tarth, kanskje verdens mest lojale ridder som selv etter at Catelyn Stark tok kvelden, holder på løftet om å passe på døtrene hennes. 

Selv om de åpenbart ikke fortjener det..!

Davos Seaworth og Ser Jorah Mormont som begge i stor grad kan defineres av sin lojalitet til King Stannis og Daenerys Targaryen. Sånn helt fram til en av dem velger å brenne datteren sin levende, da.
Sånt tull finner ikke en Håsblåsing seg i, rett og slett. Det får være måte på. 

Og hvordan hadde noen av disse historiene endt uten en Håsblåsings morale kompass for å bringe det hele til en (mer eller mindre) lykkelig slutt? 

Frodo hadde vel dævva på vei opp Mount Doom og Khaleesi hadde sikkert stryki med et eller annet sted mellom Vaes Dothrak og Westeros hadde det ikke vært for Jorah. Ikke at det hadde så mye å si, sånn til syvende og sist… 

3. And teach them just the same. 

Som om ikke godhet, lojalitet og tålmodighet var nok, så mener jaggu meg Håsblåsinger at alle skal behandles likt, attpåtil! 

Kjipeste huset du liksom. Pøh.

Opp igjennom Wizarding History ser vi at Hufflepuffs er noen av de første til å sloss for en verden der alle er likeverdige - gomper, trollmenn, hekser og magiske vesener. Bare se på Newt Scamander som setter livet på spill for å hjelpe Dumbledore med å stanse Grindlewalds plan om å drepe gomper og herske over begge verdener! 

Okey, så hater jeg filmene i Fantastic Beasts-serien, men jeg elsker fortsatt Newt. Han er jo en fellow Hufflepuff, after all.

Jeg syns det definitivt er på tide å gi Hufflepuff den respekten de (vi) fortjener - vi har vært undertrykt lenge nok! Til og med Rowling sa “we should all want to be Hufflepuffs.”  

Og hvem kan vel krangle med Dronninga av Fantasy? 


NY SUBSCRIBE BUTTON!

Syns du det er bittelitt kjipt å måtte følge med på Instagram eller Facebook for å få med deg et nytt innlegg her på Uttafor Boksen? No worries mate - det har jeg fiksa for deg!

Bla helt nederst i innlegget for å Subscribe - da sender jeg deg en liten heads-up når det skjer noe nevneverdig her inne! So what can I say, except YOU’RE WELCOME!

Bursdagsmerch & Tattoo Update

Bursdagsmerch & Tattoo Update

Kvartlivskrisa - 27 going on 17

Kvartlivskrisa - 27 going on 17