DSC_0078-01.jpeg

Hei, velkommen!

Her inne er nerdefaktoren høy, selvironien på topp og garderoben full av Disney - hang around why don’t yah?

Kvartlivskrisa - 27 going on 17

Kvartlivskrisa - 27 going on 17

Jeg vet ikke helt hvorfor - men det har for meg vært en slags krans av fortvilelse rundt tallet 30 som jeg liksom aldri helt klarer å bli kvitt. 

Altså 30 år, for de som ikke skjønte det. 

Ikke blir følelsen av fortvilelse noe mindre jo nærmere jeg kommer heller. 

Og nå begynner jeg å nærme meg noe faretruende fort… Jeg har allerede vært 27 år i TO UKER!

Dette er det vi på godt norsk kan kalle en “brain fart” eller en “rant” skrevet av en småhysterisk 27 åring viss livskompass har vist seg at peker i en litt annen retning enn det som er sosialt akseptabelt, og febrilsk prøver å overbevise seg selv om at det er helt OK.

Feel free to call 9-1-1.

De 3 B-er - Bil, Båt, Boliglån

30 er nemlig alderen det forventes en del ting av deg. Alderen du ikke lenger er en ung voksen, men voksen. Fullt og helt. Det er liksom ikke noen tvil lenger.

Disse forventningene har jeg mildt sagt har litt blandede følelser for.

Nå er det ingen 30 åringer som har sagt noe om dette her, men jeg forestiller meg at det kommer en strengt antrukket herremann med sort flosshatt og bart på døra mi den 18 juli 2022 og gir meg et brev, skrevet på papyrus, forseilet med et voksseil og signert av Kongen, som inneholder en klar oversikt over alt jeg har kontra må ha på stell før jeg kan tre inn i de godt voksnes rekker. 

  1. Du må ha funnet din bedre halvdel and put a ring on it (CHECK

  2. Du må eie minst èn eiendom - fortrinnsvis et rekkehus med en søt liten hageflekk og dugnad hver høst

  3. Du må ha minimum ett barn, med planer om å bringe til livs minst ett til (så ikke Erna skal bli arg) 

  4. Du må ha pusset opp kjøkkenet - fortrinnsvis fra Ikea med kjøkkenøy, barstoler og SMEG kjøleskap 

  5. Du må ha bil - aller helst en Tesla, men ikke den stygge nye 

  6. Du må ha en fast 9 - 5 jobb og reise på hytta alle ferie- og helligdager for å male gjerdet og tømme dassen 

  7. Du må være inneforstått med hva som er forskjellen på alle de politiske partiene og ha satt deg inn i bomringsdiskusjoner og integreringspolitikk 

  8. Du må vite hvordan man sparkler et hull i veggen med sånn dyr sparkel fra Maxbo og ikke bare sette en teipbit over og håpe hullet fyller seg selv 

  9. Du må ha en båt, selv om den blir stående i garasjen 10 måneder av året

  10. Du må elske å snakke om tapet, putetrekk og ulike typer tøymykner, og selvfølgelig også vite hvordan man lager spaghetti bolognese fra bunnen av, og ikke på sånn pose

Kan du huke av ACHIEVED på samtlige punkter, vil mannen i bart gi deg en medalje, kysse deg to ganger på hvert kinn og sammen vil dere feire ditt nå voksne liv med en kopp Dolce Gusto fra din splitter nye kapsel-kaffe-maskin. Som du også har vunnet. 

Misforstå meg rett; jeg vet om MANGE 30 åringer som ikke har alt dette (og som utvilsomt får et hissig purrebrev av Kongen hvert år - litt som en Howler for de som tar den referansen), men oppi mitt hode er dette oppskriften på hvordan en voksen person ser ut. 

En voksen person som har ting på stell. 

Personlig kan jeg sjekke av ett helt punkt på den lista (eller 1 ½ da for jeg har jo tross alt en jobb og greier. #adulting).

Resten blir jeg rett og slett litt uggen i magan av å tenke på. Som om det lever et lite monster som skvulper rundt nedi der, og som lager kvalm bare tankene mine sneier innom de 3 Bene. 

Jeg kaller henne Kvartlivskrisa

Kvartlivskrisa har ikke noe som helst imot alle de voksne som har ting på stell - som har båt ved kaia og en tvillingvogn med en 2 og en 4 åring oppi. Eller de som har litt på stell, men gjerne ønsker seg et liv fylt av barn, bil og hus. 

Ikke en verdens ting! Dere er fantastiske, og jeg skjønner ikke hvordan dere gjør det!

Oppdra de barna! Betal ned på det huslånet! Lag den spaghetti bolognesen fra scratch!  

You go Glen Coco! 


Det er ikke noe galt i å ønske seg noe av det jeg så sarkastisk har skriblet ned på en 10 punkts liste jeg i virkeligheten egentlig vet at ingen 30-åring har. Jeg er ikke så innsnødd.  

Men når jeg begynner å pludre og pondre over voksenting som boligsparing, bomringer og sparkel så er det som om den forbanna kjerringa stikker meg i sideflesket med en fonue-gaffel. 

Du vet, en sånn tynn liten sak med to små pigger. Som Satans egen miniatyr-høygaffel. 

Men selv om jeg helst skulle vært (nesten) alle de tingene foruten, så blir jeg vel strengt tatt nødt til å gå fra å være ung voksen til fullblåst voksen på et eller annet tidspunkt. Klokka stopper liksom ikke. Så det er kanskje alder som bestemmer hvorvidt man er voksen eller ikke, og ikke nødvendigvis hvor mange Ber man har fylt livet sitt med. 

Men det er ikke sånn at absolutt alle voksne kan ikke ha alt på stell.
Hva skal da folk snakke om?
Det kommer til å bli møkk-kjedelig rundt middagsbordene i det ganske land hvis ikke det er noen som velger å traske ned en litt annen sti enn den det virker som veldig mange til syvende og sist velger. 

Som Pocahontas.

Jeg kan ta gift på at de snakket masse dritt også bak ryggens hennes når hun var ute å slynget seg rundt i kano mens de andre damene måtte plukke mais og sy skinnfrynser på jakkeslaget til mennene. 

Should I choose the smoothest course,
Steady as the beating drum, 
Should I marry Kocoum? Is all my dreaming at an end?
Or do you still wait for me, dream giver,
Just around the river bend? 

Hallo, det er jo meg!  

Minus mordet, kidnappingingen, det snakkende treet og de hundrevis av årene med undertrykkelse som fulgte Englands invasjon av Amerika. 

Ellers vil jeg definitivt si at Pocahontas og jeg basically er samme person. Basically.    

En del av meg begynner faktisk å lure på om jeg er lider av et Benjamin Button-syndrom; bare at i stedet for å se gammel ut og bli gradvis yngre av utseende, så ble jeg født som en mentalt eldgammel dame, og bare blitt yngre og yngre og vil leve livets glade dager som 19 åring resten av livet. 

Til en viss grad, nærsagt. 

Jeg liker jo tross alt fortsatt å hekle, bake skoleboller og veive med neven mot barn som kjører på meg med el-sparkesykkel, men det å ha hus og båt og bil - det er liksom ikke så farlig! 

22 årige Mai-Brit hadde ledd seg ihjel av et så irrasjonelt utsagn. Jeg var tross alt verdens mest rasjonelle menneske. Det finnes jo virkelig ikke noe viktigere på planeten enn å tjene massevis av deilige penger, bo i et hvitt herskapshus med marmorsøyler og glassert takstein, ha et skap fullt av sko og vesker og et lysthus på enden av en hage som må klippes hver mandag av en kvisete tenåringsgutt fra nabolaget. 

Og et oppvarmet innendørsbasseng. Jeg var ikke ordentlig voksen før jeg ikke hadde oppvarmet innendørsbasseng. 

Alt det skulle jeg ha - og så klart før jeg ble tredve. 

For når du er 30, er du voksen. Det vet alle.

And look at me now, kids! 

I have neither of those things! 

YEY ME! 

Nå har jeg fortsatt 3 gode år igjen av livet i 20-årene så hvem vet, kanskje jeg plutselig skifter mening og virkelig ikke kan se for meg livet uten stasjonsvogn og bleiekort fra Kiwi. 

Selv om sannsynligheten kjennes forsvinnende liten her jeg sitter og titter inn i krystallkula mi og skuer inn i min egen håpefulle fremtid. 

Men så er det heldigvis ingen som bestemmer over meg lenger, og hvis ingen av B-ene frister noe særlig akkurat nå - eller noen gang - så er det helt greit det også. Du er ikke rar, eller sær, eller irrasjonell eller egoistisk hvis du ønsker at livet skal inneholde noe annet enn det gjør for de rundt deg. 

Jeg er både sær og rar, men det er det flere årsaker til. As we all know by now.

For en som er så meningssterk som jeg har fått høre at jeg er, finnes det virkelig ikke noe mer provosere enn å høre at jeg er alt for ung til å bestemme meg for alt dette her nå. 

Jeg mener, hvordan kan jeg sitte å påstå at jeg vil bruke pengene mine på Florida-turer, kopper med bilder av rare små flodhester og jorda-rundt reiser fremfor et rekkehus på landet, eller at jeg står over den tvillingvogna og gjerne også de ungene som ligger oppi? Det er jo noe alle vil ha! 

Men jeg vil egentlig ikke det altså, i alle fall ikke sånn foreløpig. Eller kanskje noen sinne.

Ombestemmer jeg meg, så klarer jeg det selv. Det hjelper sjelden å prøve å overbevise meg om at noe som kjennes helt feil ut - for meg - er noe jeg gjøre. Da blir jeg som regel full av faen, og skal hvertfall ikke. 

Så voksen er jeg blitt da. 

Men akkurat hvordan 30-åra mine kommer til å se ut, vet jeg rett og slett ikke enda. Det er det vel ingen som vet. Det er jo derfor vi, oss stakkarene i slutten av 20-årene, ofte får et lite snev av kvartlivskrise. Fordi livet er usikkert, og ingen sitter på fasiten. Ikke en gang mamma, som jo vet alt annet.

Jeg vet bare sånn ca hvordan jeg vil at de skal se ut, men hvem vet; kanskje 37 årige Mai-Brit kommer til å rulle rundt på dekket til vår 42 foter Fairline Squadron i hysterisk latter over min egen barnslige rebelsk-het. 

Meeeeeeeeeeeeeeen jeg tviler. Veldig. 

Problemet er at det er for mange valg. Vi har en milliard muligheter!
Kanskje vi pakker snipsekken og flytter til et annet land? Kanskje jeg velger å skrive en bok en dag og tjener meg søkkrik for aldri å trenge å jobbe igjen?? Kanskje vi konverterer, blir Amish for deretter å flytte til Pennsylvania for å drive kvegoppdrett og kjøre buggy???

Rett og slett en milliard river bends jeg kan velge å slynge kanoen min rundt, som ikke innebærer noen Fairline Squadron, hageflekk eller småbarn.

Well look at that, we just went full circle!

En kan vel nesten ikke gjøre annet enn å si som Rudolf Blodstrupmoen, også kjent her i huset som mannen med verdens feteste etternavn (og pappas ubestridelige dobbeltgjenger): 

Time Will Show. 


NY SUBSCRIBE BUTTON!

Syns du det er bittelitt kjipt å måtte følge med på Instagram eller Facebook for å få med deg et nytt innlegg her på Uttafor Boksen? No worries mate - det har jeg fiksa for deg!

Bla helt nederst i innlegget for å Subscribe - da sender jeg deg en liten heads-up når det skjer noe nevneverdig her inne! So what can I say, except YOU’RE WELCOME!

3 Gode grunner til at Håsblås er Galtvorts beste hus!

3 Gode grunner til at Håsblås er Galtvorts beste hus!

Bucketlist item #1

Bucketlist item #1