DSC_0078-01.jpeg

Hei, velkommen!

Her inne er nerdefaktoren høy, selvironien på topp og garderoben full av Disney - hang around why don’t yah?

Portugal: Lisboa Favoritter

Portugal: Lisboa Favoritter

Òla, godtfolk! 

I have returned - proppet full av nok D-vitaminer til å overleve vinteren, og kanskje også et par grader brunere enn da jeg forlot dere! 

Til tross for alle mine forhåndsregler. 

Solkrem, bøttehatt, skygge; jaggu er det vanskelig å unngå sola når det er 30+ varmegrader og du ikke har noe annet valg enn å gå i lårkort shorts og tube-topp for ikke å smelte som en ispinne. 

Akk ja. 

Om 3 uker er jeg nok tilbake til min snømann-aktige hvithet, spesielt nå som det plutselig har blitt høsten her og sola kryper nærmere og nærmere horisonten for hver dag som går. 

Det var jo regne tundratilstander i Oslo da vi landet på mandag, og vi ble mildt sagt ganske sjokkert over å se folk kledd i dunjakke og skjerf. 

Var det ikke sommeren for et kvarter siden?? Hvor lenge har vi vært borte egentlig?? 

Jeg rett og slett orker ikke å forholde meg til at det snart er vinter - jeg blir nesten litt på gråten bare av å tenke på at jeg snart må vasse til jobb med snø opp til knærne, lua tredd nedover ørene og med hendene plantet så langt nedi lommene at jeg nesten blir litt krokrygga. 

Jeg tåler forsåvidt at det er kaldt, jeg er jo tross alt norsk, men det er det sabla mørket som plager meg aller mest. 5 måneder uten å se sola annet enn gjennom et knøttlite vindu, fra en kontorstol, et lite kvarter om dagen kan gjøre hvem som helst deprimert. Jeg er overbevist om at til og med fangene i Alcatraz fikk mer sol enn det vi nordmenn gjør i løpet av en vinter. 

Men! Heldigvis har jeg noen fantastiske ferieminner å tenke tilbake på når jeg i Januar brøyter meg igjennom 500 kubikkmeter med slafs på vei til jobb! 

Da vi hadde en helt fantastisk tur vil det bli en liten Portugal-serie på Uttafor Boksen de neste 3 ukene. Men frykt ikke! For ikke å totalt bytte beite fra nerdeblogg til reiseblogg, vil det selvfølgelig også komme et haul å se frem til! 

Jeg kan ikke egentlig kalle det en “ferie” hvis jeg ikke kommer labbende hjem med minst 3 kopper og X antall Disney t-skjorter i bagasjen - mission accomplished

I løpet av uken i Portugal var vi innom 5 (!) byer; Lisboa, Sintra, Cabo da Roca, Cascais og Faro. Sintra, Cabo da Roca og Cascais var en dagsutflukt fra Lisboa og var relativt korte stopp, mens vi i Lisboa og Faro hadde “base”. Vi leide bil i Lisboa og etter 4 dager i storbyen kjørte vi ned mot Faro - en kystby ca 3 timers kjøretur sør for Lisboa. 

Timeline portugal.jpg

Men vi må som ved alle andre episke fortellinger begynne på begynnelsen; med Lisboa

Topp 3 Lisboa Favoritter

Lisboa er en fantastisk storby som de siste par årene har blitt et stadig mer populært reisemål - og det fordi den har noe for absolutt alle! 

Før jeg gyver løs på våre favorittopplevelser i Lisboa, så vil jeg bare streife innom noe jeg ganske nylig har innsett, nå i tiden etter at jeg har blitt voksen(?). Nemlig det faktum at absolutt alle som er ute og reiser, altså turister, har forskjellige ideer om hva som er viktige for dem på tur.

Åpenbaringen er fra min side at det faktisk ikke er èn riktig måte å gjøre ting på - det som er viktig for noen, er unødvendig vissvass for andre, og vice versa. Bare fordi noen vil reise til steder de kan få en mer “autentisk” kulturell opplevelse av landet, og andre er mer interessert i en avslappende All Inclusive Resort-ferie, så er ikke den ene mer “riktig” enn den andre. 

50 personer som reiser til samme by vil kanskje ha 50 forskjellige ideer om hva som er viktig for dem - noen vil bruke feriebudsjettet på Michelin restauranter, mens andre vil heller bruke det på aktiviteter. Noen foretrekker å ligge 5 dager på stranden, mens andre vil ha en uke full av aktiviteter og opplevelser. 

Begge deler er selvfølgelig helt greit! 

Ferie-shaming er ikke lov! 

På ferie skal man få gjøre akkurat det man har mest lyst til - hele poenget med en ferie er jo å gjøre det du har mest lyst til, for å lade batteriene! For en som har gjort litt av begge deler, så tror jeg knepet er å prøve litt forskjellig, da verden selvfølgelig har masse mer å by på enn sterile resorter der de serverer vestlig mat og det er 3 minutter til nærmeste strand - men innimellom er det utrolig deilig det også, å få alt servert og du i to uker av året kun trenger å fokusere på å brunfargen og hvilken drink du skal prøve neste gang. 

Det viktigste er å prøve å reise sammen med noen som setter pris på de samme tingene som deg, og som for eksempel ikke begynner å le ondskapsfullt når du foreslår å ta en über til nærmeste Disney Store sånn ca 20 minutter etter at dere har sjekket inn på hotellet... 

For utenom Disney Store var det for et barnløst, relativt ungt par som oss imidlertid 3 opplevelser som skilte seg litt ekstra ut i hovedstaden, som anbefales på det sterkeste: 

1. Tower of Belèm

Belemtårnet er kanskje et av de mest ikoniske bygningene/monumentene i Lisboa og er vel det mange vil påstå er et “must-see”. Tårnet er fra 1500-tallet og selv om det en gang var med å forsvare byen fra angrep så er det i dag mer et monument til hyllest av Portugals innflytelse og oppdagelseshistorie. 

Jeg elsker pene historiske byggverk (det var jo en grunn til at vi giftet oss i Roma; bokstavelig talt hovedstaden for pene historiske byggverk) og selv om Belèm var en turistmagnet til tusen, så var uten tvil verdt besøket! 

Nå gadd ikke vi å gå inn - for er det noe som definitivt ikke frister i 32 varmegrader så er det å utsette meg for dødelige UV stråler i en skyggeløs kø som strekker seg 3 km inn i uendeligheten, kun for å se innsiden av noe som garantert er 100 ganger penere fra utsiden.

Men det virket faktisk som de andre turistene syns det var helt greit å få 2. grads forbrenning i den køen, som viste seg å komme til vår fordel, da det betydde færre til å glane på oss mens vi knipset noen obligatoriske insta-shots. Som de skamløse hipsterne vi er. 

Transport: über til rundt 9 Euro - 30 minutter fra sentrum.
Tog går fra Alfama distriktet hvert 15 minutt direkte til Belèm, på rundt 45 minutter. Linje 15.

Lengde på stedet: avhengig av om du går inn, men vi brukte rundt 30 minutter. Det er kafeer i nærheten og Padrão dos Descobrimentos (oppdagernes minnesmerke) ligger bare 10 minutters gåtur unna. 

Pris for inngang: normalt 6 Euro.

2. LX Factory  

Da jeg holdt på å sette opp reiseplanen vår (veldig lite blir overlatt til tilfeldighetene når jeg skal ut på tur) kom jeg tilfeldigvis over en Youtuber som snakket om et sted litt utenfor Lisboa sentrum som het LX Factory

Da jeg gravde litt mer og fant ut at det blir kalt “et mekka for mote og mat” smalt jeg det inn i planen sporenstreks! 

Vi gjettet på, etter å ha ruslet en stund rundt med åpen munn og trillrunde øyne, at begge mest sannsynlig hadde strøket med av heteslag og fart opp til  hipsterhimmelen; der mursteinsveggene er plastret med grafitti og gamle fabrikkbygg er blitt til hippe kafeer og barber shops. 

Der ble vi en stund, og drakk og ganske så gode og fulle. 

Det var nesten som å være en del av et filmsett - alt var perfekt ned til minste detalj! 

Og da vi først satt oss ned (og ble sittende en god stund), fikk vi jaggu live-show til ginen vi slurpa i oss mens vi så på solnedgangen. 

Også levde vi lykkelig i alle våre dager. 

Transport: über fra sentrum rundt 7 Euro, 25 minutters kjøretur. Det går også tog hvert 12 minutt, på rundt 30 minutter. 

Lengde på stedet: vi brukte rundt 2 timer her, men vi kunne fint vært lengre! Det er plenty av restauranter, kafeer, butikker og barer å besøke. 

Pris for inngang: gratis! 

3. Manteigaria

Dette er kanskje litt juks da det verken er en aktivitet eller en “must-see”, men boy oh boy er det en opplevelse! 

Jeg tror alle som har vært i Portugal har fått med seg hypen rundt de bittesmå gule paiene som selges literally på hvert ett hjørne, i hver en butikk, i hver en cafè - bokstavelig talt overalt! 

Søte små herligheter jeg er sikker på at regnbuer, enhjørninger og drømmer må være lagd av, og kanskje noe av det beste jeg har spist, noensinne

Det er veldig typisk meg å bli totalt besatt av èn matrett/søtsak når jeg er på tur - det skjer gang på gang og resultatet er som regel at jeg presterer å gå opp fire kilo på et par dager, til det punktet der jeg nesten forventer å se refleksjonen av en slakteklar julegris når jeg går forbi et butikkvindu. 

Livet uten viljestyrke er et hardt cellulitt-holdig liv. 

I Japan var det Nikuman, eller pork buns fra 7Eleven. 
I New Zealand var det kjøttpai med brun saus og potetstappe. 
I Portugal var det Pastéis de Natas. 

Hvorfor kan jeg ikke for engangs skyld bli hekta på gulrøtter? Why body, why!? 

Jeg tror seriøst du må gå inn for det hvis du skal klare å unngå å konsumere èn - og gå inn for det hardt. Jeg er ganske sikker på at jeg spiste *telle på fingerene* MINST tolv. 

På syv dager. 

Hvis mitt eneste talent er å trøkke i meg et beundringsverdig antall søtsaker på kort tid, så er det definitivt noe jeg kan leve med. 

Poenget er at det er viden enighet om at de beste Pasteis de Natas du får kjøpt, får du kjøpt på Manteigaria - en knøttliten sjappe i Bairro Alto området i sentrum av Lisboa. Ryktene sier at de ringer i en klokke hver gang det kommer et nytt brett ut av ovnen; da får du kjøpt de varme og rykende ferske! Jeg hadde ikke tålmodighet til å vente på det, for å si det sånn. 

Etter å ha slukt nesten et helt dusin (på egenhånd) har jeg konkludert med at jeg syns de smakte en blanding av egg, sukker og kanel (nesten litt som rømmegrøt!), pakket inn i en crispy butterdeigs-wrap. Digg!  


Vi storkoste oss i Lisboa og selv om en sightseeing-runde i bykjernen innebar en treningsøkt som ikke lignet grisen (Lisboa kalles tross alt the city of seven hills...), var det en spennende by full av historie og kultur - og en hel haug av turister. Å reise til Europa i September betyr som regel at du ikke blir alene, det fikk vi førstehåndskjennskap til i fjor da vi giftet oss i Roma i slutten av August, og dro på bryllupsreise til Paris rett etterpå - men så lenge man er forberedt kan man takle det aller meste! 

Selv om det betyr å fordømme alle folkemengdene du må brøyte deg vei igjennom med spisse albuer, for så å banne høyt og fortelle alle de sabla folka i den sabla køen at de må slutte å reprodusere seg, da verden er full nok som den er. Alt på norsk selvfølgelig. 


Har du vært i Lisboa, og hva likte i såfall du best? 


Portugal: Dagstur til Sintra

Portugal: Dagstur til Sintra

10 Disney Questions & Answers!

10 Disney Questions & Answers!