DSC_0078-01.jpeg

Hei, velkommen!

Her inne er nerdefaktoren høy, selvironien på topp og garderoben full av Disney - hang around why don’t yah?

New Zealand - Et nerde-mekka

New Zealand - Et nerde-mekka

New Zealand; the land that calls me home. 

Jeg vet faktisk ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men når jeg innimellom tenker tilbake på de nå to gangene jeg har vært på New Zealand (snikskryt), er det som en slags ilende lengsel som sitrer gjennom hele kroppen, og som er så sterk at det faktisk svir i halsen og brenner litt i øyekroken.

På et tidspunkt underveis på den turen min dit i fjor, satt jeg på bussen på vei til Piha Beach og så utover gresslettene mens jeg hørte på soundtracket til Ringenes Herre - og strigråt. Bare fordi jeg var så forbanna lykkelig. 

Heldigvis tok jeg en snap for å forevige øyeblikket - som en nå gjør i 2019 - for 1) å gi mamma beskjed om at jeg fortsatt var i live, og 2) så jeg kan mimre litt når savnet melder seg som verst. 

I all overskuelig ettertid har jeg viet hvert ledige øyeblikk (altså, innimellom de øyeblikkene jeg ikke allerede er travelt opptatt med å planlegge min neste Disneyland tur) til prøve å finne ut når, hvor lenge og hvor mye penger jeg trenger før jeg kan reise tilbake. 

New Zealand er jo selvfølgelig et flott og fantastisk sted i seg selv, der absolutt alle menneskene er hyggelige og naturen er ubeskrivelig vakker og alt det der, men jeg skal ikke være teit og sitte her å påstå at det ikke har NOE SOM HELST å gjøre med det faktum at New Zealand jo er Middle Earth in carnet. 

Ikke bare er det landet der Ringenes Herre-trilogien ble filmet (for snart 20 år siden HALLO WHAT), men Peter Jackson (lovpris Herren) har fast bopæl et eller annet mystisk sted i Wellingtons grønne åser. 

WHAT IS NOT TO LOVE?! 

Jeg dagdrømmer innimellom (les: litt for ofte til at det kan ansees som sunt) om hva jeg hadde sagt til Peter Jackson (lovpris herren) hvis jeg hadde møtt han i hermetikkhylla på Woolworths i Wellington. Ikke at det er så mye poeng å bruke kalorier på en sånn dagdrøm, for jeg hadde jo helt åpenbart bare besvimt på flekken. Eller rett og slett bare falt død om. Fifty fifty.

What a way to go!   

Eller enda bedre; begynt å bæl-grine hysterisk, falle om som i muslimsk bønn, for deretter å kysse bakken der han garantert står som et spørsmålstegn, stakars. 

For så å bli fraktet vekk i en tvangstrøye av 5 muskelbunter, før jeg blir sperret inne for evig og alltid. 
En meget lykkelig kvinne.

Poenget er at New Zealand har noe for alle, men det er klart at det holder en helt spesiell plass i hjertet til de som holder Ringenes Herre i så stor andakt som det jeg gjør - så at jeg skal reise tilbake er det ingen tvil om.

Spørsmålet er når

To be continued. 

Jeg jobber i reiselivsbransjen, nettopp fordi jeg elsker å reise. 

Men jeg har ikke alltid syns at det er har vært helt uproblematisk å fly til den andre siden av jordkloden. 

Au contraire, my friends. 

Det var en tid da jeg simpelthen hadde innbefattet meg med at jeg aldri noengang kom til å reise så langt som til New Zealand og Australia. Det var simpelthen for langt

But look at me now, folks!

Hehe, I kid. 

Men det er veldig lett og bare slå seg til ro med det vi kjenner, og som er trygt og nære. En slags boble der verden utenfor er et dritskummelt sted fylt av terror og flyreiser på over 5 timer rett og slett er fullstendig ugjennomførbart! Det går rett og slett ikke; du er jo ikke bygd for å sitte inne i en ustabil, flyvende metallboks lengre enn absolutt nødvendig (eller; lengre enn at du kan slå ut badehåndkle og grave rompa di ned i sanda et sted der det faktisk er sommer mer enn 4 dager i året).

News flash: det er det ingen som er!

Det er INGEN som er bygd for å sitte 27 timer på et fly. 

Rundt den 8. timen har du mest lyst til å kaste den femtende posen med gratis saltkringler på flyvertinnen og gi sidenmannen, som nå har brukt armlenet hele forbanna flyturen og som snorker verre enn Pekingeser, et realt shin-kick. Du begynner å fantasere om noe så primært som en skumgummimadrass, som du et sted mellom India og Kuala Lumpur lett hadde betalt fem millioner kroner for å hvile rompa på i femten minutter, på flekken!

Du har vondt i kroppsdeler du ikke visste at du hadde, du har fått kronisk øresus og flatbrød-rumpe; et syndrom du pådrar deg når du har vært lenka fast i noe som føles ut som en spikermatte i rundt 16 timer for lenge. 

Alt dette og mer vil du få kjenne på under den 30 timer lange reisen mellom Oslo og Auckland. 

Så er det egentlig verdt det?

Oui! Da! Si! Sim! Haan! Kyllä! 

YES GODDAMNIT! 


I 2016 satte Torkel og jeg ut på et heidundrende eventyr som heldigvis blåste hull i alle sperrer, betongvegger, låvedører og annet som sto mellom meg og min aller største drøm i hele vide verden; nemlig å få oppleve New Zealand, som den hobbiten jeg helt klart er innerst inne. 

New Zealand er rett og slett nerdehimmelen for de, som meg, er sykelig besatt av alt som er Ringenes Herre, Hobbiten og Tolkien generelt. Og selv om jeg vet at Tolkien er født og oppvokst i England og hadde det engelske landskapet i tankene da han så for seg Middle Earth, så har Peter Jackson truffet spikeren midt på hodet (i mine øyne) ved å bruke New Zealand. I dag har jo faktisk NZ adoptert Middle Earth som sitt varemerke og markedsfører seg som The Real Middle-Earth

Mye av poenget for oss var jo selvfølgelig å få med oss så mange movie-locations som vi klarte å trøkke inn i de 30 dagene vi hadde til rådighet - og det er plenty å velge mellom. Vi var med på 4 arrangerte turer - og 3 av dem var helt konge. 

Ikke spør meg om den siste…
Det minnet er for lengst blitt undertrykket.


Så; hvor kan du egentlig finne Lord Of The Rings movie-locations i New Zealand? 

Middle Earth Landscapes av Ian Brodie - en fantastisk bok med en komplett oversikt over alle shoot-locations for Ringenes Herre og Hobbiten trilogiene, samt beskrivelser av områdene, hvilke scener som ble filmet og hvordan man kommer seg dit. Forord skrevet av selveste Peter Jackson!


En pilegrimsreise for nerder

Hobbiton - Matamata 

For de som ikke visste det, så er Hobbiton et ordentlig sted. 

Og med ordentlig så mener jeg at det finnes en åker full av små hule hobbit-hull, et Party Tree og en Green Dragon, bare et par timer utenfor Auckland. 

Like a little slice of nerd-heaven.  

Guiden vår fortalte at Peter Jackson hadde vært på location-scouting og kommet over gården, så tilbudt sauebonden som eide jorda en absurd mengde penger - og dermed satt til å bygge, tja, en liten landsby rett og slett! 

Og fordi det av en eller annen absurd årsak, ikke falt noen inn at en bokserie som har solgt mer enn 100 millioner kopier ville bli et fan-fenomen over de neste 20+ årene, så reiv de hele det sabla settet ned

For så å bygge alt opp igjen noen år senere da det gikk opp et lys for en eller annen smarting på New Line Cinema at det kanskje kunne være litt lukrativt å ha guidede omvisninger for sånne gullible suckers som meg. 

Sånne suckers som gråter seg gjennom hele turen og hyler av glede hver gang det dukker opp et nytt hull i bakken med en gul eikedør det ser ut som det skal ramle en hel hobbit-familie ut av hvert øyeblikk.

Ubeskrivelig lykke!

Wellington - home of the One and Only

Wellington er hovedstaden i New Zealand, og det som er litt artig er jo at den kalles New Zealands svar på Hollywood, men er (etter min mening) mye bedre enn the real thang. Ikke minst fordi Wellington er full av små Ringenes Herre movie locations-påskeegg som bare en tubuss full av nerder, som blaster filmmusikk og har små hobbit-kapper og sverd i baksetet er i stand til å sette pris på. 

And did we ever! 

Vi booket en tur med et fantastisk selskap som heter Rover Rings Tours som tilbyr heldagsturer rundt omkring til ulike locations der helt ikoniske scener ble spilt inn. Og toppen av kransekaka var at guiden vi hadde, som kledde oss i kapper og væpnet oss med sverd mens han kom med LOTR-fun-facts ikke en gang JEG hadde hørt (aka tidenes kuleste kar) hadde vært en statist i Two Towers! 

Som jo betyr at jeg faktisk har møtt noen som har møtt Peter Jackson (lovpris herren). 

PINCH ME!

  • Scenes as “Shortcut to Mushrooms,” “Race to the Buckleberry Ferry,” and the iconic “Get off the Road” scene, where the Hobbits hid from the Black Riders

  • Miramar; home of the Wellington film industry

  • The Hutt River, where the Fellowship voyaged down the Great River Anduin towards Amon Hen

  • The Gardens of Isengard where Gandalf sought advice from Saruman the White about the Ring

  • Kaitoke Regional Park, a stunning New Zealand rain forest that became Rivendell

  • The quarry used to film Helm’s Deep and Minas Tirith

Edoras - Christchurch 

Settet til Edoras, et av Two Towers kanskje største og viktigste locations, ble bygget på en ås (noen ville kanskje kalle det et fjell, men som nordmann vil jeg forbeholde meg den retten) som heter Mt. Sunday et lite stykke utenfor Christchurch - en ås det kun er mulig å komme seg opp ved hjelp av en heftig 4 hjuls trekker eller et par muskuløse lår og stødige fjellsko. 

Da jeg ikke har så mye som ett muskuløst lår en gang, tenkte vi det var greit å satse på 4 hjulstrekkeren. 

Hassle free tours er ganske pricy, men verdt hver krone - og kanskje det beste vi gjorde på hele turen vår (kanskje med unntak av Disneyland. Kanskje. Don’t make me choose!). Guiden vår Hammond var dessuten utrolig kunnskapsrik - og det er kanskje ikke så rart da han JOBBET SOM LYDMANN FOR PETER JACKSON (lovpris herren)!

F@@**jdl110011*!!

You guys, mannen vant en OSCAR

Og dere vet at jeg mener business når jeg bruker all Caps.

Vi begynte å skjønne at det var noe da det virket som om han hadde førstehåndskjennskap til alt fra produksjonen, til alt som foregikk behind the scenes og the making of Edoras - som jo basically var en hel by bygget på det som essensielt er en stein. Med littegranne gress på.

Så naturligvis rablet det litt for meg.

“OH MY GOD DID YOU WORK ON THE MOVIES OR SOMETHING?!”

Skrek jeg.

Way to be cool and casual, foran den kuleste mannen i universet.
En mann som helt sikkert har telefonnummeret til Peter Jackson (lovpris herren) lagret på telefonen sin, arrangerer koselige vinkvelder for hele castet og får årlige julekort av Viggo Mortensen…

Excuse me while I * Faint *

Det finnes steder en føler seg mer hjemme enn andre - som om det er en del av deg som alltid kommer til å lengte tilbake uansett hvor mange ganger du reiser tilbake på besøk. Du får rett og slett aldri nok - så du ender opp med å bruke endeløse timer på å glane på Youtube mens du febrilsk teller sparepengene dine på nytt og på nytt og på nytt, og enda en gang for å bli klok på akkurat når du vil ha råd til å reise tilbake.

Eller er det bare jeg som er fullstendig klin-kokos som vanlig?

Har du et sted du dagdrømmer om å få reise tilbake til? Eller kanskje et sted du alltid har hatt lyst til å reise, men ikke har fått ut fingeren helt enda?


NY SUBSCRIBE BUTTON!

Syns du det er bittelitt kjipt å måtte følge med på Instagram eller Facebook for å få med deg et nytt innlegg her på Uttafor Boksen? No worries mate - det har jeg fiksa for deg!

Bla helt nederst i innlegget for å Subscribe - da sender jeg deg en liten heads-up når det skjer noe nevneverdig her inne! So what can I say, except YOU’RE WELCOME!

Bucketlist item #1

Bucketlist item #1

Fan tatoveringer - more to come!

Fan tatoveringer - more to come!