DSC_0078-01.jpeg

Hei, velkommen!

Her inne er nerdefaktoren høy, selvironien på topp og garderoben full av Disney - hang around why don’t yah?

Portugal: Dagstur til Sintra

Portugal: Dagstur til Sintra

Et en tendens jeg ser i eget reisemønster er at jeg liker å være på farta, mens jeg er på farta - hvis det gir mening. 

Poenget er at jeg liker å føle at jeg virkelig har brukt tiden min godt, at jeg har vært effektiv og sett så mye øynene mine er i fysisk stand til å ta inn - selv om det liksom egentlig er ferie og målet sånn rent psykologisk- og helsemessig burde være å slappe av og lade batteriene. 

Og ikke nødvendigvis føle behovet for å fylle dagene med en million milliard aktiviteter og inntrykk - you know; for the fomo’s

FOMO - noun

A state of mental or emotional strain caused by the fear of missing out. 

- Urban Dictionary

Hvem vet. Kanskje dagen vil komme da jeg endelig vil lære meg betydningen av ordet ferie
Ikke at jeg har noen bratte læringskurver å melde på denne turen heller... 

Og det er jeg forsåvidt glad for, for jaggu rakk vi å oppleve mye på våre 7 små dager i Portugal (les om våre Lisboa favoritter her)!

Som nevnt jobber jeg jo faktisk i reiselivsbransjen, og selv om du aldri aldri aldri blir ferdig utlært i en jobb som dreier seg om, vel, verden, så er det klart at en yrkesskade er å se/gjøre/høre/spise alt en rekker når en først endelig er ute å farter - hence feriekiloene jeg nå desperat prøver å bli kvitt. 

Desperat

Men heldigvis får jeg vel nesten si; for uten min kroniske reise-fomo hadde det ikke blitt noen dagstur til blant annet Sintra, klodens kanskje søteste by og et fantastisk vakkert sted man virkelig bør få med seg when in Lisboa!

Sintra er en by kun en kort kjøretur utenfor hovedstaden og er kanskje best kjent for det ufattelig vakre gule og røde slottet/festningen du kanskje har sett på diverse reisebloggeres Instagram - men har du mot formodning aldri har hørt om Pena Palace; google det

I’ll wait. 

Nice, ey??

Det er rundt 330.000 innbyggere i Sintra og stedet minner egentlig om noe som lett kunne vært kjærlighetsbarnet til en nusselig bavarisk alpe-landsby og et lite romantisk tettsted langs Comosjøen. Magisk, vakkert og definitivt noe man nesten må prøve å få med seg når man er i Lisboa! 

Vagabond (mitt favorittmagasin gjennom tidene) ser også ut til å elske den byen, selv om jeg personlig ble meget betuttet da jeg skumleste artikkelen på nytt for et par dager siden og så DENNE underoverskriften;

Sintra er Disneyland for voksne!” 

Altså, hør nå her: Disneyland er Disneyland for voksne. 

Makan..!

Det var en digresjon - hvor var jeg??

Åja, Sintra! 

Dagsutflukt fra Lisboa - Get Your Guide  

Takket være sider som Get Your Guide er det blitt relativt lett å booke utflukter, aktiviteter og dagsturer på egenhånd før du reiser - bare skriv inn stedet du skal reise til + dato, og vipps så dukker det opp en hel bråta med morsomme greier du kan fylle ferien med! 

Det er kanskje ikke de mest “autentiske” opplevelsene du får booket gjennom Get Your Guide, noe jeg føler jeg nesten påpeke da jeg så godt som hører for meg alle reisehipsterne i organiske birkenstocks, uvaska hår og hemp-handlenett vri seg i avsky der de ligger på Couchsurfing-sofaene sine. 

Men det er faktisk greit å være litt turist innimellom også, i følge meg i hvertfall - leading authority på reiseskam. Det er nemlig ikke alltid det frister å gå gatelangs i timesvis i et fremmed land, på desperat jakt etter en 100 % autentisk opplevelse som vil forandre hele sabla livet mitt, og alt jeg står for og tror på. Der jeg ender opp med å bytte inn alle sneakersene mine med sånne sandaler du har mellom tærne, og begynner å drikke matcha te.

Innimellom liker jeg faktisk å bli kjørt til et vakkert slott der jeg kan ta noen fine bilder - oooh’e og aaaah’e litt - og kanskje lære noen interessant historiske fakta. Om det blir som èn av 50 andre turister så får det bare være! 

Og det ble vi jaggu, så takk Get Your Guide! 

Vi bestilte denne dagsutflukten til Sintra, Cabo de Roca & Cascais; og måten Get Your Guide fungerer på er at de har samlet mange ulike aktiviteter og utflukter fra ulike leverandører på ett sted - litt som Momondo og Hotels.com gjør for hoteller og overnatting. Så selve leverandøren av turen er et annet selskap, og det er dette selskapet og guiden du gir en endelig Rating, litt som Tripadvisor, rett og slett! 
Guiden vår var ikke bare søt og utrolig kunnskapsrik; hun rullerte faktisk mellom å snakke engelsk, fransk, spansk OG portugisisk! Flytende! Jeg holdt på å ramle ut av setet, så mektig imponert var jeg!

Skulle det en vakker fremtidsdag drysse litt penger på meg så jeg ikke lenger trengte å jobbe, skulle jeg brukt all min tid på å bli polyglot. Jeg hadde nok startet med tysk - min kjærlighet for det tyske språk er selv for meg et mysterium - og fortsatt med fransk, italiensk, japansk, russisk og så selvfølgelig alvisk. Fordi; why the heck not?! Jeg er jo rik!

Hvilket språk kunne du tenke deg å lære?


Jeg skulle forresten gjeeeeeeerne sagt at dette innlegget var sponset, men vi ekke helt der enda, altså.
Bare tenk på det som et hjelpsomt reiseråd fra deres yndlingsreiselivskoordinerende eiendomsmeglerfullmektig. Min ærefulle og komplette tittel i sin ydmyke helhet. 

Hvorfor du bør inkludere Sintra i reiseplanene!

Palacio Nacional de Sintra 
Vi ble hentet i Lisboa og kjørt først til Sintra der vi startet med en guidet tur rundt i Palacio Nacional de Sintra (som erstatning for Pena Palace jeg akkurat har bedt dere om å google, for tror dere ikke de holdt veien stengt kun den dagen grunnet brannfare i området *sobs*) før vi fikk litt fritid til å utforske på egenhånd!

“Utforske på egenhånd” er for oss forresten synonymt med; finn en cafè som selger lokale søtsaker og spis til du blir flau. Hvilket vi også selvfølgelig gjorde.


Hett tips: skal du en tur til Sintra og du tilfeldigvis er en skamløs godtegris som oss, så er det verdt å ta en tur innom Piriquita, som er en nusselig cafè full av merkelige portugisiske bakevarer jeg knapt nok husker navnet på. Det eneste jeg husker er at vi kjøpte en hel eske full av greier vi ikke hadde snøring på hva var for noe rart. Men du vet, “when in Sintra” og alt det der... 


Palacio Nacional de Sintra var en av mange boliger eid av Portugals kongefamilie og kan på innsiden minne pittelitt om slottet i Versailles (som jeg forøvrig også har vært *snikskryt*) med masse overdådig dekor og utskjæringer. For lenge lenge siden, i en alder av 4 år, gjettet jeg meg frem til at jeg i mitt forrige liv mest sannsynlig var en 1800-talls adelskvinne - en grevinne eller noe annet nobelt av blått blod - så personlig følte jeg meg akkurat som hjemme!

Palasset har blitt bygd på mange ganger gjennom tidene, og bærer blant annet preg av tyrkisk/muslimsk arkitektur - som de to hvitkalkede pipene! 

Sintras gater 
Etter 15 minutter med intens kakespising hadde vi 45 minutter til å svi av noen kalorier, og satte ut for å spasere gatelangs. 

Og med “langs” så mener jeg selvfølgelig vertikal oppoverbakke. 

For fortidens portugiserne ble ikke født i går og skjønte åpenbart at ingen orker å invadere et land der alle byene er blitt bygget opp langs fjellveggen, med veier konstruert av såpeglatt brostein. 

Well played Portugal, well played. 

Nå hadde ikke vi noen konkrete planer om å invadere Portugal heller, men hadde vi hatt det, hadde vi definitivt lagt de planene på hylla for atte hjælp; brattere bakker må du vel nesten til San Francisco for å finne! Men så var det jo det som til syvende og sist gjorde de trange små gatene så innmari sjarmerende - og kanskje grunnen til at Madonna (popdronningen, ikke bibelfiguren) for noen år siden vurderte å kjøpe seg et hus nettopp i Sintra. Fun fact. 

Cabo da Roca 
Det er ekstremt typisk meg å bli så oppslukt av pene slott og trange små landsbygater at jeg ikke en gang får med meg at dagsturen jeg tross alt hadde kjøpt og betalt for også inkluderte en tur til Cabo da Roca før vi setter oss i turbussen og spoler vestover; også kjent som Europas vestligste punkt..!

Så det var jo mildt sagt en hyggelig overraskelse!

Cabo da Roca var en ganske fantastisk plass - så og si en parkeringsplass med en suvenirsjappe og et stort steinkors som ravet over de rundt èn milliarder turistene som flakset rundt og tok selfies.
Og oss da.

Fra toppen av klippen, rundt 150 meter over vannet, er det utsikt uuuuuuuuuut mot havet - og hvis du myser noe voldsomt (og har magiske alveøyne som Legolas) klarer du kanskje å skimte Amerika i det fjerne. Kanskje. 

Et massivt irritasjonsmoment når jeg besøker turiststeder som Cabo da Roca (en dag skal jeg skrive dem alle ned i en 19 binds leksikonsamling over alt som irriterer meg her i verden), er å se turister klatre OVER innhegningene for å ta bilder. Gjerne så nærme det 150 meter bratte stupet som overhodet mulig, bekledd i flip flops og med selfie-stanga på slep. Ikke gjør det, folkens. Sklir du på en glatt klippestein og faller i din død kommer alle eksklusivt til å huske deg som tidenes største idiot. Til tross for at du kanskje har reddet 300 mennesker fra en sykehusbrann eller vunnet Nobels Fredspris.
Så just don’t, k? 

Det viser deg forresten at jeg har vært innom noen av verdens hjørner allerede før Cabo de Roca - ved en ren tilfeldighet også, for det er liksom ikke noe vi har gått aktivt inn for å få med oss - men jeg/den andre halvparten av min husstand kan nå faktisk huke av:

  • Cape Point i Sør-Afrika

  • Australias østligste punkt i Byron Bay

  • New Zealands nordligste punkt Cape Reinga

Nordkapp burde jo virkelig være neste på lista; Europas nordligste punkt, og i eget land til og med. Fy skam!

Hvilke av verdens hjørner har du besøkt, eller står øverst på bucketlisten din?

Har du brukt Get Your Guide til å planlegge reisen din - hva syns du?


For å være litt urnorsk et lite øyeblikk og snakke om været så vet jeg vet ikke hvordan det er med dere andre, men er jeg alene i å mene at det er no inni granskauen vanskelig å kle seg om dagen? Klokka 08:00 er det 3 varmegrader, og klokka 17:00 er det 20. Skal jeg pakke med meg bikinien når jeg går om morran eller går dere med den hele dagen, under klærne? Skal innfinne meg med å svette som en mannegris 50% av dagen, eller skal jeg risikere å fryse på meg en urinveisinfeksjon? Hva skal egentlig en stakkar gjøre når det er slike uforutsigbare tilstander ute?! Jeg er åpen for tips - leave them down in the comments, folks.

Det har kanskje vært spesielt vanskelig for meg den siste uken ettersom jeg, gjennom litt selvpåført smerte, har hatt veldig vanskelig for å gå med plagg som gnisser mot huden på undersiden av overarmen - altså basically ALT som ikke er en tank topp eller en singlet. De smarteste av dere vil klare å legge to og to sammen. Dere andre kan trøste dere med at hemmelighetskremmeriene snart vil bli avduket.

So keep your pants on - og følg meg på Instagram!


Zara har nå en fantastisk Disney kolleksjon det er verdt å få med seg - ta en titt i Wishlista til høyre for innlegget for å se plaggene jeg sikler over! 😍

Portugal: Holiday Haul

Portugal: Holiday Haul

Portugal: Lisboa Favoritter

Portugal: Lisboa Favoritter